Интериорни врати в Провансалски стил

Слънчев Прованс е акцентът в южната част на Франция, където някога е взел своето начало и същият стил. Той внася спокойна атмосфера, уют и селска романтика във всеки дом с непринудения си художествен безпорядък. Романтичен стил, произхождащ от френско село и излъчва мир и простота. Неслучайно той има алтернативно име – „Френската страна“.

Провансалският стил е възникнал през времето на Наполеон. Периодът е бил много силен за Франция. Тогава се е наложил този стил в интериора, архитектурата, дори и при изработването на врати.

Дизайнерите са се вдъхновявали от Древността и най-често са използвали символи на орли, лъвове, брони и анаграми в чест на императора. Вратите по това време са съчетавали артистична тържественост и декорация. Дървеният им интериор бивал подчертан най-добре от емблеми, които са символизирали силата на държавата като венци, оръжия и орли. Характерно за интериорните врати било да са много тежки, да имат резбовани елементи, които да са поставени симетрично и да бъдат бели. Често се пресъздава преждевременно остаряване на вратата. Характерно е и да има вградени прозорци с матово или чисто стъкло, или стъкло с флорални елементи. Обковът на провансалските врати е много оригинален, с позлатени дръжки и ключалки, а понякога те били и бронзови с допълнителни украшения.

Най-добрият материал за изработка на този вид врати е истинското дърво като дъб и бук. В провансалския стил материали като пластмаса и метал са неприемливи. Интериорните врати от тази епоха се изработват под формата на люлка, с единична или двойна конструкция. Двойните врати могат да са от един и същ размер или да са асиметрични.

Ако решите да обзаведете дома си в този нестандартен стил той ще изглежда величествен, както по времето на Наполеон. Вратите в стил Прованс се превръщат в обект, който предизвиква възхищение и привлича вниманието. Този стил пресъздава духа на миналото и връща топлината и мистичността на Древността в дома Ви.

Интериорни врати в Провансалски стил
Гласувай